Mac

“Trashcan” Mac Pro εννέα χρόνια μετά από τα πιο αποτυχημένα σχέδια της Apple 

Η Apple κυκλοφόρησε τον αμφιλεγόμενο “Trashcan” Mac Pro πριν από εννέα χρόνια, σαν σήμερα, παρουσιάζοντας ένα από τα πιο επικρινόμενα σχέδιά της που παρέμεινε σε μια περίοδο εκτεταμένης δυσαρέσκειας με τη σειρά Mac.

Ο επανασχεδιασμός οδήγησε το Mac Pro σε μια εντελώς νέα κατεύθυνση, με αιχμή του δόρατος, ένας γυαλισμένος κύλινδρος αλουμινίου που ονομάστηκε ανεπίσημα “σκουπιδοτενεκές”. Όλα τα εξαρτήματα του Mac Pro ήταν τοποθετημένα γύρω από έναν κεντρικό πυρήνα θερμικής διάχυσης, του οποίου το airflow γινόταν από έναν μόνο ανεμιστήρα που έβγαζε αέρα κάτω από τη θήκη, μέσω του πυρήνα και έξω από την κορυφή. Ο ανεμιστήρας μπορούσε να περιστρέφεται πιο αργά από τους μικρότερους ανεμιστήρες και να διατηρεί το Mac εξαιρετικά ήσυχο, ακόμη και κατά τη διάρκεια έντονων λειτουργιών.

Η Apple ανακοίνωσε το ριζικά επανασχεδιασμένο ‌Mac Pro‌ στο WWDC το 2013. Κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης, ο Phil Schiller της Apple άκουσε σχόλια του τύπου “Δεν μπορώ πια να καινοτομήσω, κώλο μου”. Το σχόλιο απευθυνόταν σε επικριτές του κοινού που επεσήμαναν την έλλειψη ενημερώσεων του προηγούμενου ‌Mac Pro και ισχυρίστηκαν ότι η Apple είχε εγκαταλείψει σε μεγάλο βαθμό τη βάση επαγγελματιών χρηστών της και δεν είχε ιδέες.

Ο Phil Schiller αποκαλύπτει το επανασχεδιασμένο Mac Pro το 2013

Η Apple είπε ότι ο νέος Mac Pro προσέφερε διπλάσια συνολική απόδοση από την προηγούμενη γενιά, ενώ καταλάμβανε λιγότερο από το ένα όγδοο του όγκου, χάρη στον ενοποιημένο θερμικό πυρήνα του. Ο ‌Mac Pro δικτύωσε τους επεξεργαστές Intel Xeon με διπλές GPU σταθμών εργασίας AMD FirePro, επιτρέποντάς του να παρέχει επτά teraflops υπολογιστικής ισχύος.

Αν και η εντυπωσιακή σχεδίαση ήταν αναμφίβολα φιλόδοξη, οι χρήστες ήταν δυσαρεστημένοι με τον τρόπο που σχεδόν όλη η επέκταση έπρεπε να εξυπηρετείται εξωτερικά από τις θύρες Thunderbolt 2. Οι επαγγελματίες χρήστες που βασίζονταν βαριές εργασίες δεν μπορούσαν να ξεπεράσουν την έλλειψη εσωτερικών υποδοχών για την προσθήκη έξτρα καρτών γραφικών οι και μνημών ram.

Το αποτέλεσμα ήταν μια συσκευή που δεν ήταν σε θέση να προσαρμοστεί στις μεταβαλλόμενες τάσεις του υλικού. Ακόμη και η Apple φαινόταν αβέβαιη για το πώς να προσφέρει μια ουσιαστική ενημέρωση υλικού για το ‌Mac Pro‌ – μόλις το 2019, ήταν δυνατή η αγορά ενός κάδου απορριμμάτων ‌Mac Pro‌ από την Apple, χωρίς καμία αναβάθμιση στη συσκευή κατά τη διάρκεια των έξι ετών από την κυκλοφορία του.

Αυτό οδήγησε την Apple να κάνει μια σπάνια παραδοχή της αποτυχίας του προϊόντος κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με δημοσιογράφους τον Απρίλιο του 2017, εξηγώντας λεπτομερώς γιατί η συσκευή δεν πέτυχε με τον τρόπο που ήλπιζε. Το 2019, το πλήρες mea culpa της Apple ήρθε με τη μορφή ενός ακόμη επανασχεδιασμού του Mac Pro, ο οποίος επέστρεψε το μηχάνημα σε έναν εξαιρετικά αρθρωτό παράγοντα μορφής πύργου με οκτώ υποδοχές PCIe και τρεις ανεμιστήρες για καλύτερη ψύξη.

Ωστόσο, από πολλές απόψεις, αυτό που είχε σκοπό να πετύχει το 2013 ‌Mac Pro‌ έναν μικρό, ισχυρό υπολογιστή για επαγγελματίες, με εξωτερική επέκταση μόνο το κατάφερε σε έναν βαθμό, και έχει εκτελεστεί πιο αποτελεσματικά από το Mac Studio του 2022.

Dimigeo

Dimigeo

Σχετικά με τον συγγραφέα

Dimigeo ο συνήθης ύποπτος, Owner και διαχειριστής της σελίδας dimigeo.gr, αλλά και όλων των social που θα βρείς κάτω. Φανατικός με την εταιρία που μισούμε και αγαπάμε, αυτή με το δαγκωμένο μήλο. Ελα τωρα αλήθεια περίμενες να γράψω περιγραφή για εμένα...

Αφήστε ένα σχόλιο

You may also like

Apple Mac

Τα Mac ενδέχεται να έχουν “Λειτουργία υψηλής ισχύος”

  • 10 Οκτωβρίου, 2021
Με την τελευταία έκδοση beta του macOS Monterey για τους προγραμματιστές φαίνεται να υπάρχει μία Λειτουργία υψηλής ισχύος” που θα
AirPods Apple Mac

Θα δούμε Apple Event μέσα στον Οκτώβριο ;

  • 10 Οκτωβρίου, 2021
Φημολογείται ότι η Apple θα φιλοξενήσει μια εκδήλωση αυτόν τον μήνα για να αποκαλύψει νέα μοντέλα MacBook Pro, ένα επανασχεδιασμένο