Apple iPhone

Το iPhone 14 είναι απίθανο να είναι ένα iPhone χωρίς ports, εδώ είναι ο λόγος

Από τότε που η Apple αφαίρεσε την υποδοχή ακουστικών στο iPhone 7 το 2016, οι φήμες κυκλοφόρησαν ότι η Apple σκοπεύει τελικά να εγκαταλείψει τη θύρα Lightning και στη συνέχεια να σχεδιάσει ένα iPhone χωρίς port. Πράγματι, οι αναλυτές προέβλεψαν αρχικά ότι το iPhone 13 της υψηλότερης τεχνολογίας θα προσφέρει μια «εντελώς ασύρματη εμπειρία». Φυσικά, αυτό δεν συνέβη, αλλά ένα τελείως ασύρματο iPhone 14 το 2022 φαίνεται εξίσου απίθανο, για τους παρακάτω λόγους.

 

Ο μακροπρόθεσμος στόχος της Apple ήταν να σχεδιάσει ένα iPhone χωρίς εξωτερικές θύρες ή κουμπιά, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά εμπόδια εάν σκοπεύει να προσφέρει μια λύση εντελώς ασύρματης φόρτισης και μεταφοράς δεδομένων. Όσον αφορά τα δεδομένα, η Apple θα πρέπει να κοιτάξει πέρα ​​από το Bluetooth, λόγω των περιορισμών του εύρους ζώνης και να βασίζεται σε ένα ταχύτερο ασύρματο πρωτόκολλο που επιτρέπει τη μεταφορά δεδομένων iPhone με ταχύτητα που είτε ταιριάζει είτε υπερβαίνει το Lightning, διαφορετικά θα φανεί η απώλεια της θύρας ως βήμα προς τα πίσω.

Μάλιστα, η Apple έχει ήδη αναπτύξει ένα τέτοιο πρωτόκολλο. Η MacRumors ανακάλυψε πρόσφατα ότι τα μοντέλα Apple Watch Series 7 είναι εξοπλισμένα με μια μονάδα που επιτρέπει την ασύρματη μεταφορά δεδομένων 60,5 GHz όταν τοποθετείται στην φάση αςύρματης φόρτισης του, αντίστοιχη μονάδα ίση με 60,5 GHz. Η Apple πιθανώς δεν διαφημίζει αυτή τη δυνατότητα επειδή είναι μόνο για εσωτερική χρήση. Για παράδειγμα, το προσωπικό του Apple Store μπορεί να χρησιμοποιήσει το dock για να επαναφέρει ασύρματα ένα Apple Watch. Δεν είναι σαφές πόσο γρήγορη είναι η ασύρματη μεταφορά δεδομένων, αλλά κατανοούμε ότι ενδέχεται να είναι δυνατή η ταχύτητα USB 2.0 έως και 480 Mbps. Με άλλα λόγια, ταχύτητα αστραπής.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο η μεταφορά δεδομένων που θα πρέπει να επιτευχθεί ασύρματα. Χωρίς θύρα Lightning, δεν θα μπορείτε να συνδέσετε φυσικά το iPhone σας απευθείας με έναν υπολογιστή για να επαναφέρετε ένα iPhone που δεν ανταποκρίνεται μέσω της λειτουργίας ανάκτησης. Εκτός κι αν η Apple βρήκε μια εναλλακτική λύση στο σπίτι – μια δεύτερη εναλλακτική μορφή του MagSafe με δυνατότητες μεταφοράς δεδομένων υψηλής ταχύτητας, ίσως – το iPhone θα έπρεπε να επιστρέφει στο Apple Store κάθε φορά που αποτυγχάνει μια ενημέρωση ή πλήρης επαναφορά συσκευής, που σημαίνει μεγαλύτερη ταλαιπωρία για τους τελικούς χρήστες. Και κάτι το οποίο σίγουρα θα είχε δυσαρεστημένους πελάτες.

Επιχειρηματολογώντας, ας πούμε ότι η Apple παρουσίασε το “MagSafe 2.0” μαζί με ένα τελείως ασύρματο iPhone 14 και έλυσε αυτά τα προβλήματα δεδομένων/ανάκτησης. Ο υπάρχων φορτιστής MagSafe παρέχει έως και 15 W αιχμής παροχής ισχύος (ή 12 W στο iPhone 12 mini και το iPhone 13 mini) και φορτίζει ένα συμβατό iPhone λιγότερο από το μισό ταχύτερα από έναν ενσύρματο φορτιστή 20W USB-C, επομένως κάθε νέα έκδοση του MagSafe θα έπρεπε να αυξήσει σημαντικά την απόδοσή του για να πλησιάσει τις υπάρχουσες ταχύτητες καλωδίου.

Ομολογουμένως, η Apple θα μπορούσε πιθανότατα να πετύχει αυτό το κατόρθωμα (υποθέτοντας ότι έχει αποτινάξει τα δεινά της στο AirPower). Αρκεί να κοιτάξετε τους αντιπάλους του για να δείτε τι είναι ήδη δυνατό. Τόσο το Google Pixel 6 όσο και το 6 Pro υποστηρίζουν ταχύτητες ασύρματης φόρτισης έως και 21W και 23W, αντίστοιχα, ενώ το OnePlus 9 Pro διαθέτει ταχύτητες ασύρματης φόρτισης 50W χάρη στον φορτιστή Warp επόμενης γενιάς, ο οποίος μπορεί να φορτίσει ένα νεκρό τηλέφωνο σε πλήρη ισχύ σε 43 λεπτά. Αυτό είναι πιο γρήγορο από ένα iPhone που συνδέεται απευθείας σε φορτιστή 20W. Η Xiaomi είναι άλλος ένας ηγέτης στον τομέα – η μπαταρία των 5000mAh στο τηλέφωνό της Mi 11 Ultra μπορεί να φορτιστεί από 0% έως 100% μέσα σε 30 λεπτά, ασύρματα.

Ωστόσο, παρά αυτά τα νούμερα ταχύτητας στην ασύρματη φόρτιση, ένα πρόβλημα που συχνά παραβλέπεται είναι η γενικά κακή ενεργειακή του απόδοση. Το 2020, ο Eric Ravenscraft του Debugger διαπίστωσε ότι η ασύρματη φόρτιση χρησιμοποιεί περίπου 47% περισσότερη ισχύ από την ενσύρματη φόρτιση για την ίδια ποσότητα ισχύος. Αν η Apple δεν μας εξέπληξε με μια νέα έκδοση του MagSafe με πρωτοφανή ενεργειακή απόδοση, η εγκατάλειψη της θύρας Lightning θα ήταν σίγουρα αντίθετη με την πολυδιαφημισμένη περιβαλλοντική της πολιτική.

Και αυτό δεν είναι το μόνο οικολογικό πρόβλημα που θα προσκαλούσε η Apple με ένα τελείως portless iPhone δηλαδή χωρίς καθόλου ports, τρύπες. Μιλώντας ανοιχτά το 2020 ενάντια στις συζητήσεις της ΕΕ σχετικά με την απαίτηση καθολικής θύρας σε όλες τις κινητές συσκευές, η Apple είπε ότι η αφαίρεση της θύρας Lightning από το iPhone θα «δημιουργούσε μια άνευ προηγουμένου ποσότητα ηλεκτρονικών απορριμμάτων». Δεν είναι δύσκολο να δούμε πώς αυτή η γραμμή επιχειρημάτων θα μπορούσε να στραφεί εναντίον της Apple εάν κυκλοφόρησε ένα τελείως ασύρματα iPhone το 2022. Θα καθιστούσε εκατομμύρια υπάρχοντα καλώδια Lightning, ολόκληρες αποβάθρες απο καλώδια και άλλους προσαρμογείς, παρωχημένα σε μια νύχτα και έτοιμα για τα σκουπίδια.

Φυσικά, η Apple θα μπορούσε ίσως να ικανοποιήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την υιοθέτηση του USB-C, αλλά αυτό θα ήταν απλώς η αλλαγή ενός βύσματος με ένα άλλο, δεσμεύοντας την εταιρεία σε ένα άλλο πρότυπο καλωδίου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η Apple ουσιαστικά θα εκτόξευε το όραμά της για ένα iPhone χωρίς ports ακόμα περισσότερο στο μακρύ μέλλον. Πράγματι, ο αναλυτής Ming-Chi Kuo προβλέπει ότι η Apple θα διατηρήσει την υποδοχή Lightning στο iPhone για το “προβλεπόμενο μέλλον” και δεν έχει καμία πρόθεση να μεταβεί σε USB-C, το οποίο έχει χαμηλότερες προδιαγραφές αντοχής στο νερό από το Lightning. Όπως σωστά σημειώνει ο Kuo, μια τέτοια κίνηση θα ήταν επίσης επιζήμια για την κερδοφόρα επιχείρηση MFi της Apple αυτό.

Η Apple είναι πιο πιθανό να μεταβεί απευθείας σε ένα μοντέλο portless αντί για πρώτη αλλαγή σε USB-C.

Δεδομένων αυτών των αλληλεπικαλυπτόμενων εμποδίων, παρά τις φήμες για το iPhone 14, αναμένουμε ότι το επόμενο smartphone της Apple θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί θύρες Lightning με την επιλογή ‌MagSafe, έως ότου εμφανιστεί μια πιο βιώσιμη λύση ασύρματης φόρτισης που επιτρέπει τη σχεδίαση iPhone χωρίς ports. Πότε λοιπόν θα μπορούσε να είναι αυτό; Ειλικρινά, είναι δύσκολο να πω.

Το 2016, η Apple φημολογήθηκε ότι συνεργάζεται με την Energous για την παροχή μιας «πραγματικής λύσης ασύρματης φόρτισης», αλλά τίποτα δεν έχει προκύψει μέχρι στιγμής. Η Apple εξακολουθεί να πιστεύει, ότι ερευνά, νέες τεχνολογίες ασύρματης φόρτισης και με την έλευση του MagSafe, η εταιρεία ενδιαφέρεται σαφώς να καινοτομεί με νέους τρόπους για την τροφοδοσία συσκευών χωρίς το χάος των καλωδίων. Πόσο καιρό θα πρέπει να περιμένουμε για ένα τελείως ασύρματο iPhone χωρίς καλώδια, παραμένει άγνωστο.

Dimigeo

Dimigeo

Σχετικά με τον συγγραφέα

Dimigeo ο συνήθης ύποπτος, Owner και διαχειριστής της σελίδας dimigeo.gr, αλλά και όλων των social που θα βρείς κάτω. Φανατικός με την εταιρία που μισούμε και αγαπάμε, αυτή με το δαγκωμένο μήλο. Ελα τωρα αλήθεια περίμενες να γράψω περιγραφή για εμένα...

Αφήστε ένα σχόλιο

You may also like

iPhone

Το iOS 15.1 Beta 2 διορθώνει το σφάλμα της χρήσης μάσκας στο iPhone 13

  • 10 Οκτωβρίου, 2021
Η Apple έκανε διαθέσιμη τη δεύτερη έκδοση beta του iOS 15.1 στους προγραμματιστές και η ενημέρωση περιλαμβάνει μια διόρθωση για
Apple Mac

Τα Mac ενδέχεται να έχουν “Λειτουργία υψηλής ισχύος”

  • 10 Οκτωβρίου, 2021
Με την τελευταία έκδοση beta του macOS Monterey για τους προγραμματιστές φαίνεται να υπάρχει μία Λειτουργία υψηλής ισχύος” που θα