Apple Mac News

Πώς θα λειτουργούσε ένα MacBook με αναδιπλούμενη οθόνη;

Εν μέσω αναφορών ότι η Apple εργάζεται σε φορητό υπολογιστή με αναδιπλούμενη οθόνη, πώς ακριβώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί μια τέτοια συσκευή;

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο αναλυτής της Display Supply Chain Consultants (DSCC) Ross Young ισχυρίστηκε ότι η Apple διερευνά τη δυνατότητα να προσφέρει φορητούς υπολογιστές με αναδιπλούμενες οθόνες. Η εταιρεία λέγεται ότι συζητά τέτοιες συσκευές με οθόνες μεγέθους περίπου 20 ιντσών με τους προμηθευτές της. Αυτό το μέγεθος οθόνης θα μπορούσε να επιτρέψει αναλύσεις 4K ή υψηλότερες, πρόσθεσε ο Young.


Ο Young αποκάλυψε τι ακριβώς ισχύει για τα σχέδια της Apple σε άλλες περιπτώσεις, όπως η οθόνη ProMotion του iPhone 13 Pro, το μέγεθος της οθόνης και τα πλαίσια του iPad mini έκτης γενιάς, οι οθόνες mini-LED του MacBook Pro 14 και 16 ιντσών με ProMotion , και πολλά άλλα, επομένως οι αναφορές του αξίζει να ληφθούν σοβαρά υπόψη. Λέει ότι ο αναδιπλούμενος φορητός υπολογιστής θα μπορούσε να συνθέσει μια εντελώς νέα κατηγορία προϊόντων για την Apple, αλλά με τόσο λίγα γνωστά για τον μυστηριώδη νέο παράγοντα μορφής σε αυτό το πολύ πρώιμο στάδιο, φαίνεται ότι υπάρχουν τρεις κύριες επιλογές για το πώς η Apple θα μπορούσε να συλλάβει τη συσκευή.

Αll-Screen MacBook

Ίσως η πιο προφανής εφαρμογή για έναν αναδιπλούμενο φορητό υπολογιστή Apple είναι ένα MacBook με οθόνη που εκτείνεται σε ολόκληρο το εσωτερικό του σχεδιασμού clamshell. Ο Young φάνηκε να εικάζει ότι αυτή η εφαρμογή θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα προϊόν διπλής χρήσης, λέγοντας ότι μπορεί να λειτουργήσει ως φορητός υπολογιστής με πληκτρολόγιο οθόνης πλήρους μεγέθους όταν είναι διπλωμένο και ως οθόνη όταν ξεδιπλώνεται και χρησιμοποιείται με εξωτερικό πληκτρολόγιο .

Υπάρχουν πολλά μειονεκτήματα στην πιθανότητα αυτού του σχεδιασμού, συμπεριλαμβανομένης της γνωστής επιφυλακτικότητας της Apple να προσφέρει ένα Mac που βασίζεται σε οθόνη αφής, με τα στελέχη της εταιρείας συχνά να καταρρίπτουν δημόσια την πιθανότητα να προσφέρει ποτέ μια τέτοια συσκευή. Για παράδειγμα, ο πρώην επικεφαλής σχεδιασμού της Apple, Sir Jony Ive, είπε ότι ένας Mac με οθόνη αφής «δεν θα ήταν μια ιδιαίτερα χρήσιμη ή κατάλληλη εφαρμογή του Multi-Touch».

Το macOS έχει βελτιστοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό για έμμεση είσοδο στο trackpad ή το ποντίκι, αντί για την αφή. Το 2020, ο επικεφαλής μηχανολογίας της Apple Craig Federighi είπε ότι η Apple σχεδίασε και εξέλιξε την εμφάνιση του macOS με τρόπο που να αισθάνεται άνετα και φυσικά σε μια οικογένεια συσκευών και κάτι σαν το άγγιγμα δεν λαμβάνεται υπόψη. Αυτό για να μην αναφέρουμε τα πιθανά εργονομικά προβλήματα ενός πληκτρολογίου οθόνης αφής και ενός trackpad. Ως αποτέλεσμα, ένα MacBook με οθόνη αφής φαίνεται να είναι πολύ άσχετο με τη σκέψη της εταιρείας τα τελευταία χρόνια.

Αναδιπλούμενη οθόνη με φυσικό πληκτρολόγιο

Ένας παράγοντας μορφής πιο έξω από το αριστερό πεδίο θα μπορούσε να είναι ένα MacBook με κατακόρυφα μεγαλύτερη οθόνη που διπλώνει στον μεντεσέ και συναντά το φυσικό πληκτρολόγιο της συσκευής. Αυτή η λύση θα μπορούσε να προσφέρει τα πλεονεκτήματα μιας μεγαλύτερης οθόνης με χώρο για περιφερειακό περιεχόμενο στην οθόνη, διατηρώντας παράλληλα τα πλεονεκτήματα ενός φυσικού πληκτρολογίου και ενός trackpad.

Η σχεδίαση θα μπορούσε επίσης να προσφέρει έναν τρόπο αναζωογόνησης της γραμμής αφής χωρίς να θυσιάσετε τα φυσικά πλήκτρα λειτουργιών. Σε άλλη συνέντευξη, ο Federighi εξήγησε ότι ο παράγοντας μορφής MacBook Pro με το Touch Bar αποφεύγει τα εργονομικά προβλήματα που προκαλούνται από άλλους φορητούς υπολογιστές με οθόνη αφής:

Πραγματικά πιστεύουμε ότι η εργονομία της χρήσης ενός Mac είναι ότι τα χέρια σας ακουμπούν σε μια επιφάνεια και ότι το να σηκώνετε το χέρι σας για να σπρώξετε μια οθόνη είναι ένα αρκετά κουραστικό πράγμα.

Ανεξάρτητα από το αν θα αναβιώσει ή όχι το Τouch Bar, η επέκταση της οθόνης του MacBook με αυτόν τον τρόπο θα συμμορφωνόταν με τις εργονομικές απαιτήσεις της Apple να μην σηκώνει κανείς τα χέρια του για να αγγίξει την οθόνη ενώ προσφέρει μια νέα θέση για είσοδο αφής.

Σε αυτήν την περίπτωση, το μέγεθος της οθόνης 20 ιντσών θα μπορούσε να είναι πιο εύλογο, προσφέροντας ενδεχομένως ένα ακόμη μεγαλύτερο MacBook Pro για να βρίσκεται πάνω από το μοντέλο 16 ιντσών στη σειρά, παρόμοιο με το MacBook Pro 17 ιντσών που πρόσφερε η εταιρεία μεταξύ 2006 και 2011 .

Ένα αναδιπλούμενο iPad Pro;

Ενώ ο Young περιέγραψε τη συσκευή ως “foldable notebook”, υπάρχει πιθανότητα, εάν είναι συσκευή με Αll-Screens, να είναι στην πραγματικότητα ένα πτυσσόμενο iPad Pro. Σε τελική ανάλυση, ένας φορητός υπολογιστής με οθόνη αφής που λειτουργεί με macOS πιθανότατα θα μπορούσε να κανιβαλίσει το ‌iPad Pro‌, οπότε η συσκευή με iPadOS θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερη λογική.

Αυτή η σκέψη φαινομενικά θα συμβαδίζει με την τρέχουσα προοπτική της Apple. Όταν ρωτήθηκε για τους Mac με οθόνη αφής πέρυσι, ο John Ternus, ανώτερος αντιπρόεδρος μηχανικής υλικού της Apple, επεσήμανε το iPad:

Κατασκευάζουμε τον καλύτερο υπολογιστή αφής στον κόσμο σε iPad. Είναι εντελώς βελτιστοποιημένο για αυτό. Και το Mac είναι πλήρως βελτιστοποιημένο για έμμεση είσοδο. Δεν έχουμε νιώσει πραγματικά λόγο να το αλλάξουμε αυτό.
Υπήρξαν πρόχειρες φήμες ότι η Apple εργάζεται σε ένα αναδιπλούμενο iPad Pro στο παρελθόν, οπότε η ιδέα δεν θα ήταν εντελώς ανήκουστη.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι αυτή η εφαρμογή θα μπορούσε επίσης να ευθυγραμμιστεί με φήμες για μεγαλύτερο iPad Pro. Το περασμένο καλοκαίρι, ο Mark Gurman του Bloomberg πρότεινε ότι η Apple εργαζόταν σε ακόμα μεγαλύτερα μοντέλα iPad που θα μπορούσαν να «θολώσουν» περαιτέρω τις γραμμές μεταξύ tablet και laptop:

Μου λένε ότι η Apple έχει μηχανικούς και σχεδιαστές που εξερευνούν μεγαλύτερα iPad που θα μπορούσαν να βγουν στα καταστήματα μερικά χρόνια αργότερα. Είναι απίθανο για το επόμενο έτος – με την προσοχή της Apple σε ένα επανασχεδιασμένο iPad Pro στα τρέχοντα μεγέθη για το 2022 – και είναι πιθανό να μην έρθουν ποτέ καθόλου. Αλλά ένα μεγάλο iPad θα ήταν η τέλεια συσκευή για πολλούς ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου εμένα, και θα συνέχιζε να θολώνει τα όρια μεταξύ tablet και φορητού υπολογιστή.
Τώρα, τουλάχιστον δύο προμηθευτές της Apple, η BOE και η LG Display, ετοιμάζονται να προμηθεύσουν την Apple με οθόνες OLED σε μεγαλύτερα μεγέθη για μελλοντικά μοντέλα iPad.

Τα μεγαλύτερα μεγέθη οθόνης μπορεί να φέρουν το iPad πιο κοντά στο Mac από ποτέ, αλλά πιθανότατα θα χρειαστούν επίσης βελτιώσεις λογισμικού για να εκμεταλλευτείτε σωστά τη μεγαλύτερη οθόνη. Η Apple ενημέρωσε για τελευταία φορά το iPad Pro τον Απρίλιο του 2021, αλλά ορισμένοι χρήστες παραπονέθηκαν ότι το iPadOS δεν εκμεταλλεύεται πλήρως το υλικό που έχει να προσφέρει το iPad Pro, καθιστώντας την αντικατάσταση ενός Mac πιο δύσκολη από ό,τι θα μπορούσε να είναι.

Ο Gurman είπε ότι η Apple θα χρειαστεί τελικά να επιτρέψει εφαρμογές Mac και μια εμπειρία πολλαπλών εργασιών παρόμοια με Mac με πιο ευέλικτες ρυθμίσεις των παραθύρων εφαρμογών στο iPad Pro. Μέχρι να έρθουν στην αγορά ακόμη μεγαλύτερα iPad, είναι πιθανό οι περαιτέρω επαναλήψεις του iPadOS να βελτιώσουν την εμπειρία για να αξιοποιήσουν καλύτερα το υλικό του iPad.

Ημερομηνία κυκλοφορίας

Ο Young είπε ότι το χρονοδιάγραμμα κυκλοφορίας του αναδιπλούμενου φορητού υπολογιστή της Apple είναι “πιθανότατα αργότερα” από το 2025, με το 2026 ή το 2027 να κυκλοφορούν είναι εύλογες πιθανότητες, αλλά υπάρχει ακόμη πιθανότητα η Apple να διακόψει το έργο πολύ πριν από τότε.

Εν τω μεταξύ, ο Young είπε ότι το αναδιπλούμενο iPhone της Apple, που φημολογείται εδώ και καιρό έχει καθυστερήσει μέχρι το 2025. Mια σημαντική καθυστέρηση σε σύγκριση με προηγούμενες προβλέψεις ότι η συσκευή θα κυκλοφορούσε το 2023 ή το 2024.

Dimigeo

Dimigeo

Σχετικά με τον συγγραφέα

Dimigeo ο συνήθης ύποπτος, Owner και διαχειριστής της σελίδας dimigeo.gr, αλλά και όλων των social που θα βρείς κάτω. Φανατικός με την εταιρία που μισούμε και αγαπάμε, αυτή με το δαγκωμένο μήλο. Ελα τωρα αλήθεια περίμενες να γράψω περιγραφή για εμένα...

Αφήστε ένα σχόλιο

You may also like

Apple Mac

Τα Mac ενδέχεται να έχουν “Λειτουργία υψηλής ισχύος”

  • 10 Οκτωβρίου, 2021
Με την τελευταία έκδοση beta του macOS Monterey για τους προγραμματιστές φαίνεται να υπάρχει μία Λειτουργία υψηλής ισχύος” που θα
Apple iPad News

Το OLED iPad Air 2022 δεν θα έχει οθόνη Samsung

  • 10 Οκτωβρίου, 2021
Η Apple έριξε άκυρο στην Samsung για την χρήση μιας οθόνης OLED, για ένα επερχόμενο iPad Air 10,9 ιντσών, σύμφωνα