Apple

Η Apple στοχεύει να αντικαταστήσει τους κωδικούς πρόσβασης

Η Apple έχει μια αποστολή να απαλλαγεί οριστικά από τους παραδοσιακούς κωδικούς πρόσβασης και ένα βήμα προς αυτό το μέλλον είναι κάτι που ονομάζεται “Passkeys”. Τα κλειδιά πρόσβασης στοχεύουν να αντικαταστήσουν πλήρως τους κωδικούς πρόσβασης τόσο στις εφαρμογές όσο και στο WEB και αντί να χρησιμοποιούν είτε το δάχτυλό σας είτε το πρόσωπό σας ως κωδικό πρόσβασης.

Οι κωδικοί πρόσβασης αποτελούν μέρος του iOS 16 και του macOS Ventura, αλλά λειτουργούν επίσης σε συσκευές και πλατφόρμες που δεν ανήκουν στην Apple, όπως το Android και τα Windows. Ο στόχος της Apple με τα Passkeys είναι να εξαλείψει την ανάγκη των χρηστών να πληκτρολογούν, να θυμούνται ή να χρησιμοποιούν ξανά έναν κωδικό πρόσβασης.

Υπάρχουν δύο σενάρια για τα Passkeys: όταν χρησιμοποιείτε μια συσκευή Apple και όταν χρησιμοποιείτε μια συσκευή Windows ή Android.

Σε συσκευή Apple

Όταν μεταβείτε σε έναν ιστότοπο στο iPhone ή το iPad σας με iOS 16 ή Mac στο macOS Ventura που υποστηρίζει κλειδιά πρόσβασης, ο ιστότοπος δεν θα σας ζητήσει να εισαγάγετε έναν κωδικό πρόσβασης όπως θα περιμένετε. Αντίθετα, θα σας ζητηθεί απλώς να κάνετε έλεγχο ταυτότητας με Touch ID ή Face ID.

Σε συσκευή Windows ή Android

Σε συσκευές που δεν ανήκουν στην Apple, όταν μεταβείτε σε έναν ιστότοπο που υποστηρίζει κωδικούς πρόσβασης, θα σας ζητηθεί να σαρώσετε έναν κωδικό QR με το iPhone σας και, στη συνέχεια, να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε το Touch ID ή το Face ID ως τον πραγματικό σας κωδικό πρόσβασης.

Τα Passkeys θα υποστηρίζονται ευρύτερα από εφαρμογές και ιστότοπους όταν κυκλοφορήσουν το iOS 16 και το macOS Ventura σε όλους τους χρήστες αυτό το φθινόπωρο, αλλά υπάρχουν ήδη ορισμένοι ιστότοποι που υποστηρίζουν Passkeys. Ακολουθούν μερικές μόνο εφαρμογές και ιστότοποι που έχουν αρχίσει να διαθέτουν υποστήριξη:

  • eBay
  • Best Buy
  • Cloudflare
  • Microsoft
  • Nvidia
  • PayPal
  • Carnival

Σε συνέντευξή του νωρίτερα αυτό το μήνα, ο διευθυντής μάρκετινγκ προϊόντων πλατφόρμας της Apple, Kurt Knight, είπε: “Δεν είναι ένα μελλοντικό όνειρο για αντικατάσταση κωδικών πρόσβασης. Αυτό θα είναι ένας δρόμος για την πλήρη αντικατάσταση των κωδικών πρόσβασης και ξεκινά τώρα“.

Προς συμπλήρωση του άρθρου, η Google Chrome ανακοίνωσε ότι έχει αποκτήσει υποστήριξη για κωδικούς πρόσβασης, ένα νέο πρότυπο σε όλο τον κλάδο με την ελπίδα να αντικαταστήσει τους κωδικούς πρόσβασης, καθιστώντας ευκολότερη και ασφαλέστερη τη σύνδεση σε ιστότοπους και εφαρμογές.

Με τους κωδικούς πρόσβασης, οι χρήστες μπορούν να ελέγχουν την ταυτότητα και να συνδέονται σε ιστότοπους χρησιμοποιώντας τις συσκευές τους iPhone ή Android, αντικαθιστώντας την ανάγκη για κωδικό πρόσβασης. Σε νεότερες εκδόσεις iOS και Android, οι χρήστες που επισκέπτονται ιστότοπους που υποστηρίζουν κωδικούς πρόσβασης μπορούν να χρησιμοποιήσουν βιομετρικό έλεγχο ταυτότητας σε μια αξιόπιστη συσκευή για να επιβεβαιώσουν την ταυτότητά τους. Γράφοντας σε μια ανάρτηση ιστολογίου, η Google είπε ότι προσθέτει υποστήριξη κλειδιού πρόσβασης στο Chrome, η οποία θα επιτρέπει στους χρήστες να σαρώνουν έναν κωδικό QR στη συσκευή τους Android ή ‌iPhone‌ για να συνδεθούν. Η υποστήριξη με κωδικό πρόσβασης έρχεται επίσης στο Chrome στο Android.

Σε μια επιτραπέζια συσκευή, μπορείτε επίσης να επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε έναν κωδικό πρόσβασης από την κοντινή κινητή συσκευή σας και, καθώς οι κωδικοί πρόσβασης είναι βασισμένοι σε βιομηχανικά πρότυπα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε μια συσκευή Android είτε iOS. Ο κωδικός πρόσβασης δεν φεύγει από την κινητή συσκευή σας όταν συνδέεστε με αυτόν τον τρόπο. Μόνο ένας κωδικός που δημιουργείται με ασφάλεια ανταλλάσσεται με τον ιστότοπο, επομένως, σε αντίθεση με έναν κωδικό πρόσβασης, δεν υπάρχει τίποτα που θα μπορούσε να διαρρεύσει.

Dimigeo

Dimigeo

Σχετικά με τον συγγραφέα

Dimigeo ο συνήθης ύποπτος, Owner και διαχειριστής της σελίδας dimigeo.gr, αλλά και όλων των social που θα βρείς κάτω. Φανατικός με την εταιρία που μισούμε και αγαπάμε, αυτή με το δαγκωμένο μήλο. Ελα τωρα αλήθεια περίμενες να γράψω περιγραφή για εμένα...

Αφήστε ένα σχόλιο

You may also like

Apple Mac

Τα Mac ενδέχεται να έχουν “Λειτουργία υψηλής ισχύος”

  • 10 Οκτωβρίου, 2021
Με την τελευταία έκδοση beta του macOS Monterey για τους προγραμματιστές φαίνεται να υπάρχει μία Λειτουργία υψηλής ισχύος” που θα
Apple iPad News

Το OLED iPad Air 2022 δεν θα έχει οθόνη Samsung

  • 10 Οκτωβρίου, 2021
Η Apple έριξε άκυρο στην Samsung για την χρήση μιας οθόνης OLED, για ένα επερχόμενο iPad Air 10,9 ιντσών, σύμφωνα