Apple iOS iPhone News

Τι νέο μας φέρνει το iOS 15.2

Η Apple κυκλοφόρησε χθες το iOS 15.2, τη δεύτερη σημαντική ενημέρωση του λειτουργικού συστήματος iOS που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο. Το iOS 15.2 εισάγει αρκετές λειτουργίες που η Apple αρχικά υποσχέθηκε ότι θα έρθουν στο iOS 15, αλλά τελικά καθυστέρησαν. Αυτός ο οδηγός επισημαίνει οτιδήποτε νέο έχει προστεθεί στην ενημέρωση iOS 15.2.

Εφαρμογή Αναφορά απορρήτου

Η Αναφορά απορρήτου είναι μία από τις προσθήκες του iOS 15 που παρουσίασε η Apple στο WWDC. Είναι μια λειτουργία απορρήτου που έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει στους χρήστες να βλέπουν πόσο συχνά οι εφαρμογές έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες περιορισμένης άδειας, όπως τοποθεσία, φωτογραφίες, κάμερα, μικρόφωνο και επαφές τις τελευταίες επτά ημέρες.

Με την Αναφορά απορρήτου, οι χρήστες μπορούν επίσης να δουν ποιες εφαρμογές έχουν έρθει σε επαφή με άλλους τομείς και πόσο πρόσφατα επικοινώνησαν μαζί τους για να παρακολουθούν τι κάνουν οι εφαρμογές στα παρασκήνια. Μπορείτε, για παράδειγμα, να δείτε όλα τα προγράμματα παρακολούθησης που χρησιμοποιεί ένας ιστότοπος, ώστε να γνωρίζετε πού πηγαίνουν τα δεδομένα σας.

Η Αναφορά απορρήτου είναι διαθέσιμη ανοίγοντας την εφαρμογή Ρυθμίσεις, επιλέγοντας την ενότητα Απόρρητο και επιλέγοντας Αναφορά απορρήτου. Από εκεί, μπορείτε να το ενεργοποιήσετε. Αφού χρησιμοποιήσετε εφαρμογές για κάποιο χρονικό διάστημα, τα δεδομένα θα αρχίσουν να εμφανίζονται σε αυτό το σημείο.

Τρόπος χρήσης της Αναφοράς απορρήτου
Η Apple διαθέτει ένα αποκλειστικό έγγραφο υποστήριξης για τη λειτουργία αναφοράς απορρήτου, το οποίο περιλαμβάνει πρόσθετες πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας της.

SOS έκτακτης ανάγκης

Το Emergency SOS, η δυνατότητα που σας επιτρέπει να καλείτε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης με μια σειρά από πατήματα κουμπιών, έχει ενημερωθεί στο iOS 15.2. Μπορείτε τώρα να πατήσετε γρήγορα το πλευρικό κουμπί πολλές φορές για να ξεκινήσετε ή να κρατήσετε πατημένο το πλευρικό κουμπί και το κουμπί έντασης μαζί, εάν προτιμάτε.

Πριν από την ενημέρωση, το γρήγορο πάτημα λειτουργούσε, αλλά δεν υπήρχε επιλογή να κρατήσετε πατημένα τα κουμπιά μαζί. Η Apple έχει επίσης προσθέσει μεγαλύτερη αντίστροφη μέτρηση οκτώ δευτερολέπτων πριν από την πραγματοποίηση μιας κλήσης, εάν έχετε ενεργοποιημένη την Αυτόματη κλήση, σε σχέση με την προηγούμενη αντίστροφη μέτρηση των τριών δευτερολέπτων.

Σχέδιο Apple Music Voice

Το iOS 15.2 προσθέτει υποστήριξη για το Apple Music Voice Plan που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο. Με τιμή 4,99 $ ανά μήνα, το Voice Plan παρέχει πρόσβαση σε όλα τα τραγούδια, τις λίστες αναπαραγωγής και τους σταθμούς της Apple Music χρησιμοποιώντας το Siri.

Υπάρχει μια περιορισμένη διεπαφή στη συσκευή διαθέσιμη καθώς η εμπειρία προορίζεται να είναι προσανατολισμένη στο Siri. Οι χρήστες μπορούν να ζητήσουν από τη Siri προτάσεις μουσικής που παρέχονται με βάση το ιστορικό ακρόασης ή τις προτιμήσεις και τις αντιπάθειες, ενώ η λειτουργία “Αναπαραγωγή ξανά” επιτρέπει στους χρήστες να έχουν πρόσβαση σε μια λίστα με μουσική που παίχτηκε πρόσφατα.

Ψηφιακή κληρονομιά

Με την ψηφιακή κληρονομιά, μπορείτε να ορίσετε ένα αξιόπιστο άτομο ώστε να μπορεί να έχει πρόσβαση στο Apple ID σας και στα δεδομένα σας (ή στο “Digital Legacy”) αφού πεθάνετε. Το άτομο που ορίζετε ως επαφή σας μπορεί να έχει πρόσβαση στις φωτογραφίες, τα μηνύματα, τις σημειώσεις, τα αρχεία, τις επαφές, τα συμβάντα ημερολογίου, τις εφαρμογές, τα αντίγραφα ασφαλείας συσκευών και πολλά άλλα. Οι κωδικοί πρόσβασης του iCloud Keychain παραμένουν απρόσιτοι, όπως και τα αδειοδοτημένα μέσα.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία της ψηφιακής κληρονομιάς της Apple για να επιτρέψετε στην οικογένειά σας να έχει πρόσβαση στις φωτογραφίες και τα δεδομένα σας αφού πεθάνετε. Πατήστε εδώ για περισσότερα

Εύρεση του χαμένου αντικειμένου

Στην εφαρμογή Find My, η Apple έχει προσθέσει μια νέα επιλογή για τα “Items That Can Track Me”. Πατώντας σε αυτό, μπορείτε να αναζητήσετε κοντινά στοιχεία που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση της τοποθεσίας σας.

Όταν ενεργοποιηθεί, η λειτουργία Άγνωστα Στοιχεία σαρώνει για οτιδήποτε βρίσκεται κοντά και θα σας ενημερώσει με κάθε τρόπο εάν υπάρχει συσκευή (όπως AirTag) που ανήκει σε κάποιον άλλο κοντά. Εάν εντοπιστεί ένα αντικείμενο, η Apple προσφέρει οδηγίες σχετικά με τον τρόπο απενεργοποίησης της συσκευής, ώστε να μην μπορεί πλέον να χρησιμοποιείται για σκοπούς παρακολούθησης.

Υπάρχει επίσης μια επιλογή “Help Return Lost Items” που σαρώνει για κοντινές συσκευές που ενδέχεται να χαθούν και λειτουργεί παρόμοια με τη σάρωση παρακολούθησης. Εάν βρεθεί μια χαμένη συσκευή, η Apple παρέχει οδηγίες για το πώς να βρείτε σε ποιον ανήκει.

Με αυτήν την ενημέρωση, η εφαρμογή Find My‌ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό ενός iPhone για έως και πέντε ώρες στο Power Reserve, μια δυνατότητα που ενεργοποιείται όταν η μπαταρία του iPhone είναι εξαντλημένη.

Εφαρμογή TV

Στο iPadOS 15.2, η Apple παρουσίασε μια νέα σχεδίαση για την εφαρμογή τηλεόρασης. Η εφαρμογή TV διαθέτει μια πλαϊνή γραμμή, η οποία κάνει την πλοήγηση μεταξύ των διαφόρων ενοτήτων της εφαρμογής TV πιο απλή.

Για τους χρήστες του iPhone, υπάρχει μια ειδική καρτέλα “Κατάστημα” στην εφαρμογή TV για πρόσβαση σε ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές που μπορούν να αγοραστούν. Η νέα σχεδίαση και η προσθήκη μιας καρτέλας Store μπορεί να βοηθήσουν στο διαχωρισμό του περιεχομένου Apple TV+ από το περιεχόμενο επί πληρωμή, καθώς η υπάρχουσα σχεδίαση έχει προκαλέσει σύγχυση για ορισμένους χρήστες.

Απόκρυψη του email μου στην εφαρμογή Mail

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Hide My Email απευθείας από την εφαρμογή Mail, μετά την εγκατάσταση του iOS 15.2 beta. Κατά τη σύνταξη ενός email, απλώς πατήστε στο πεδίο “Από” και επιλέξτε την επιλογή “Απόκρυψη του email μου” για να δημιουργήσετε μια τυχαία διεύθυνση email. Το Hide My Email είναι διαθέσιμο σε όλους όσους έχουν πρόγραμμα iCloud‌+ (με τιμή από 0,99 $ ανά μήνα) και είναι μια χρήσιμη λειτουργία για την προστασία της διεύθυνσης email σας.

Όλα τα email που αποστέλλονται στην τυχαία διεύθυνση email που έχει δημιουργηθεί από την Apple προωθούνται σε εσάς, ώστε να μπορείτε να απαντήσετε εάν χρειάζεται, αλλά το άτομο που λαμβάνει το email, δεν βλέπει την πραγματική σας διεύθυνση email. Και αν αρχίσετε να λαμβάνετε ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από κάποιον, μπορείτε απλώς να διαγράψετε τη διεύθυνση email και να το σταματήσετε.

Αλλαγές περιορισμού επιδιόρθωσης οθόνης

Η Apple υποσχέθηκε μια ενημέρωση λογισμικού που θα αλλάξει μια πολιτική του iPhone 13 που προκάλεσε τη μη λειτουργική λειτουργία του Face ID όταν έγιναν επισκευές σε μια σπασμένη οθόνη και αυτή η ενημέρωση περιλαμβάνεται στο iOS 15.2.

Η Apple διαθέτει έναν μικροελεγκτή που ζευγαρώνει το iPhone 13 με την οθόνη του και κατά την εκτέλεση επισκευής οθόνης, ο μικροελεγκτής έπρεπε να αντιστοιχιστεί στην οθόνη χρησιμοποιώντας τα εργαλεία της Apple σε προηγούμενες εκδόσεις του iOS. Επειδή τα ανεξάρτητα συνεργεία επισκευής δεν έχουν πρόσβαση σε αυτά τα εργαλεία, ήταν αναστατωμένα που δεν μπορούσαν να πραγματοποιήσουν εύκολα επισκευές οθόνης.

Η Apple κατάργησε την απαίτηση σύζευξης μικροελεγκτών που απενεργοποίησε το Face ID για μοντέλα iPhone 13, επιτρέποντας ανεξάρτητες επισκευές οθόνης, και από ανεξάρτητα συνεργεία επισκευής.

Ασφάλεια Επικοινωνίας

Στο iOS 15.2, η Apple ενεργοποιεί την ασφάλεια επικοινωνίας στα μηνύματα για παιδιά. Η λειτουργία έχει σχεδιαστεί για να σαρώνει εικόνες εισερχόμενων μηνυμάτων στις συσκευές των παιδιών για γυμνό περιεχόμενο και να τα προειδοποιεί ότι τέτοιες φωτογραφίες μπορεί να είναι επιβλαβείς.

Η ασφάλεια επικοινωνίας είναι προαιρετική, εστιάζεται στο απόρρητο και πρέπει να ενεργοποιηθεί από τους γονείς. Περιορίζεται στους λογαριασμούς των παιδιών, με την ανίχνευση να γίνεται αποκλειστικά στη συσκευή και δεν είναι ίδια με τη λειτουργία anti-CSAM που έχει ακόμα η Apple σε εξέλιξη.

Σε σύγκριση με προηγούμενες εκδόσεις του Communication Safety που περιέγραψε η Apple, η εφαρμοσμένη έκδοση δεν ειδοποιεί τους γονείς εάν τα παιδιά ανοίξουν μια φωτογραφία που περιέχει γυμνό περιεχόμενο. Η Apple αφαίρεσε αυτή τη δυνατότητα μετά από ανησυχίες ότι θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη σε περιπτώσεις γονικής κακοποίησης.

Η Apple εισάγει επίσης διευρυμένη καθοδήγηση στο Siri‌, στο Spotlight και στο Safari Search που θα βοηθήσει τα παιδιά και τους γονείς να αποφύγουν επικίνδυνες καταστάσεις στο διαδίκτυο. Οι χρήστες που ρωτούν τη Siri πώς να αναφέρουν την εκμετάλλευση παιδιών, για παράδειγμα, θα λάβουν πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο υποβολής αναφοράς.

Εναλλαγή μακροεντολής

Το iOS 15.2 προσθέτει μια χειροκίνητη εναλλαγή για τη λειτουργία Macro, με τη μορφή ενός εικονιδίου λουλουδιών που μπορείτε να πατήσετε για να απενεργοποιήσετε τη λειτουργία Macro όταν η κάμερα βρίσκεται κοντά σε ένα αντικείμενο.

Για να αποκτήσουν τη νέα εναλλαγή, οι χρήστες πρέπει να μεταβούν στις Ρυθμίσεις, να πλοηγηθούν στην Κάμερα και να ενεργοποιήσουν το “Macro Control”. Στη συνέχεια, όταν είναι αρκετά κοντά σε ένα αντικείμενο, το εικονίδιο λουλουδιών θα εμφανιστεί στην εφαρμογή της κάμερας. Μπορείτε να πατήσετε το εικονίδιο για να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε τη λειτουργία Macro.

Αυτό δεν αλλάζει όμως το πως δούλευε πριν. Εάν ο έλεγχος μακρο είναι απενεργοποιημένος, η Κάμερα θα μεταβεί αυτόματα σε λειτουργία Μάκρο όταν βρίσκεται αρκετά κοντά σε ένα αντικείμενο, επομένως αυτή η δυνατότητα έχει σκοπό να δώσει στους χρήστες που δεν είναι ευχαριστημένοι με αυτήν τη λειτουργία περισσότερο έλεγχο όταν ενεργοποιείται η λειτουργία Μακρο.

Περίληψη ειδοποίησης

Η Apple τροποποίησε τη Σύνοψη ειδοποιήσεων στο iOS 15.2 και έχει μια νέα εμφάνιση με προβολή σε στυλ κάρτας που εμφανίζει τις κύριες εφαρμογές στη σύνοψη σε επικαλυπτόμενες κάρτες, καθιστώντας ευκολότερο να δείτε με μια ματιά τι περιλαμβάνεται στη σύνοψη.

Αναζήτηση λίστας αναπαραγωγής στην εφαρμογή Μουσική

Η Apple πρόσθεσε μια πολυαναμενόμενη λειτουργία που επιτρέπει στους χρήστες της Apple Music να πραγματοποιούν αναζήτηση σε λίστες αναπαραγωγής.

iCloud Private Relay

Στις ενότητες Cellular και WiFi της εφαρμογής Ρυθμίσεις, η Apple διευκρίνισε τη διατύπωση του iCloud Private Relay. Η εναλλαγή, η οποία προηγουμένως ονομαζόταν “ICloud‌ Private Relay” μετονομάστηκε σε “Limit IP Address Tracking” για να είναι πιο σαφές τι συμβαίνει όταν είναι ενεργοποιημένη. Η γενική λειτουργικότητα είναι η ίδια, και αυτό είναι απλώς μια διευκρίνιση στη διατύπωση.

Η απενεργοποίηση της δυνατότητας “Περιορισμός παρακολούθησης διεύθυνσης IP” απενεργοποιεί το iCloud Private Relay για τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας ή το δίκτυο WiFi, όπως και πριν. Δεν υπήρξαν αλλαγές στη λειτουργία Private Relay iCloud, η οποία μπορεί να ενεργοποιηθεί ξεχωριστά για την κίνηση κινητής τηλεφωνίας και WiFi.

Εφαρμογές υπενθυμίσεων και σημειώσεων

Οι ετικέτες μπορούν πλέον να μετονομαστούν και να διαγραφούν μαζικά στις εφαρμογές Υπενθυμίσεις και Σημειώσεις. Στο iPad, η Apple έχει προσθέσει μια νέα ρύθμιση Notes για πρόσβαση στο Quick Note με ένα σάρωση από την κάτω αριστερή ή κάτω δεξιά γωνία της οθόνης. Όπως είδαμε και στο νεο update των MacBook

CarPlay

Η εφαρμογή CarPlay Apple Maps αποκτά βελτιωμένη λεπτομέρεια στο iOS 15.2, αλλά μόνο για πόλεις όπου υποστηρίζονται οι νέες δυνατότητες χαρτών. Ο ενημερωμένος χάρτης περιλαμβάνει λεπτομέρειες δρόμου, όπως λωρίδες στροφής, διάμεσους, ποδηλατόδρομους και διαβάσεις πεζών. Πιο λεπτομερείς χάρτες πόλεων είναι διαθέσιμοι στο Λονδίνο, το Λος Άντζελες, τη Νέα Υόρκη και την περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο.

Εφαρμογή μετοχών

Η εφαρμογή Stocks έχει ενημερωθεί για να επιτρέπει στους χρήστες να βλέπουν το νόμισμα για ένα ticker και να βλέπουν πληροφορίες απόδοσης από το έτος έως την ημερομηνία κατά την προβολή γραφημάτων.

Εντολές Siri

Το iOS 15.2 επαναφέρει αρκετές εντολές Siri που καταργήθηκαν στο iOS 15 και χρησιμοποιήθηκαν από κατόχους iPhone με χαμηλή όραση και τυφλούς. Οι εντολές που λειτουργούν τώρα είναι αυτές για τον έλεγχο των μηνυμάτων τηλεφωνητή, την αναπαραγωγή του πιο πρόσφατου τηλεφωνητή, τον έλεγχο του ιστορικού κλήσεων και την παροχή πληροφοριών για πρόσφατες κλήσεις.

Διορθώσεις σφαλμάτων

Η ενημέρωση περιλαμβάνει αρκετές διορθώσεις σφαλμάτων για προβλήματα με το Siri‌, το ProRaw, το HomeKit και το ‌CarPlay, με μια λίστα διορθώσεων παρακάτω.

  • H Siri ενδέχεται να μην ανταποκρίνεται ενώ το VoiceOver εκτελείται και το iPhone είναι κλειδωμένο
  • Οι φωτογραφίες ProRAW ενδέχεται να εμφανίζονται υπερβολικά φωτεινές κατά την προβολή σε εφαρμογές επεξεργασίας φωτογραφιών τρίτων
  • Οι σκηνές του HomeKit που περιλαμβάνουν γκαραζόπορτα ενδέχεται να μην εκτελούνται από το CarPlay όταν το iPhone σας είναι κλειδωμένο
  • Το CarPlay ενδέχεται να μην ενημερώνει τις πληροφορίες “Αναπαραγωγή τώρα” για ορισμένες εφαρμογές
  • Οι εφαρμογές ροής βίντεο ενδέχεται να μην φορτώνουν περιεχόμενο σε μοντέλα iPhone 13
  • Τα συμβάντα ημερολογίου ενδέχεται να εμφανιστούν τη λάθος ημέρα για τους χρήστες του Microsoft Exchange

Αν σας άρεσε το παραπάνω άρθρο μην ξεχάσεις να το κοινοποιήσεις να το μοιραστείς με τους φίλους !

Dimigeo

Dimigeo

Σχετικά με τον συγγραφέα

Dimigeo ο συνήθης ύποπτος, Owner και διαχειριστής της σελίδας dimigeo.gr, αλλά και όλων των social που θα βρείς κάτω. Φανατικός με την εταιρία που μισούμε και αγαπάμε, αυτή με το δαγκωμένο μήλο. Ελα τωρα αλήθεια περίμενες να γράψω περιγραφή για εμένα...

Αφήστε ένα σχόλιο

You may also like

iPhone

Το iOS 15.1 Beta 2 διορθώνει το σφάλμα της χρήσης μάσκας στο iPhone 13

  • 10 Οκτωβρίου, 2021
Η Apple έκανε διαθέσιμη τη δεύτερη έκδοση beta του iOS 15.1 στους προγραμματιστές και η ενημέρωση περιλαμβάνει μια διόρθωση για
Apple Mac

Τα Mac ενδέχεται να έχουν “Λειτουργία υψηλής ισχύος”

  • 10 Οκτωβρίου, 2021
Με την τελευταία έκδοση beta του macOS Monterey για τους προγραμματιστές φαίνεται να υπάρχει μία Λειτουργία υψηλής ισχύος” που θα