Apple

iPhone 15 Pro έως και 35% μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας

Το τσιπ A17 Bionic για τα high-end μοντέλα της σειράς iPhone 15 της επόμενης χρονιάς θα μπορούσε να είναι 35% πιο αποδοτικό σε σύγκριση με τους τρέχοντες επεξεργαστές iPhone χάρη στη χρήση νεότερης τεχνολογίας επεξεργασίας τσιπ 3nm.

Η Apple αναμένεται να υιοθετήσει τη μικρότερη τεχνολογία διαδικασίας 3nm για το τσιπ iPhone του 2023, που προορίζεται να είναι το A17 Bionic. Το τρέχον τσιπ A16 Bionic χρησιμοποιεί τη διαδικασία 4nm της TSMC, η οποία προσφέρει βελτιωμένη απόδοση σε σύγκριση με το τσιπ A15 Bionic που βασίζεται στη διαδικασία 5nm από το προηγούμενο έτος.

Η μαζική παραγωγή της διαδικασίας 3 nm της TSMC ξεκίνησε αυτήν την εβδομάδα, και το Bloomberg επικαλείται τον πρόεδρο της TSMC Mark Liu ότι η νεότερη διαδικασία θα απαιτεί 35% λιγότερη ισχύ, ενώ παράλληλα θα παρέχει καλύτερη απόδοση από την προηγούμενη διεργασία 5nm. Η Apple αναμένεται να είναι ο μεγαλύτερος πελάτης της TSMC στα τσιπ των 3nm, χρησιμοποιώντας σύμφωνα με πληροφορίες για τα επερχόμενα τσιπ M2 Pro και ‌M2‌ Max και το A17 Bionic για το iPhone 15 Pro.

Την περασμένη εβδομάδα, μια έκθεση αποκάλυψε νέες προκλήσεις που αντιμετώπισε η Apple, κατά την ανάπτυξη του τσιπ A16 Bionic για τα iPhone 14 Pro και ‌iPhone 14 Pro‌ Max. Σύμφωνα με την έκθεση, η Apple είχε πιο επιθετικά σχέδια για περαιτέρω βελτίωση της GPU στο τσιπ, αποκαλώντας το «άλμα γενιάς». Η Apple ήθελε αρχικά να συμπεριλάβει την ανίχνευση ακτίνων για τη GPU του A16 Bionic, αλλά αυτά τα σχέδια απέτυχαν μετά την υπερθέρμανση του τσιπ, οδηγώντας σε κακή απόδοση και διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Τελικά, η Apple άλλαξε σχέδια την τελευταία στιγμή και συμπεριέλαβε μια GPU βασισμένη ως το περσινό τσιπ A15 Bionic.

Η έλλειψη πιο προηγμένης GPU στο τσιπ A16 Bionic θα μπορούσε να σημαίνει ότι θα δούμε πιο σημαντικές βελτιώσεις με το τσιπ A17 Bionic σε μοντέλα iPhone 15  το επόμενο έτος. Για πρώτη φορά με τη σειρά iPhone 14, η Apple έδωσε στα μοντέλα Pro υψηλότερης κατηγορίας μόνο το νεότερο τσιπ A16 Bionic, ενώ διατήρησε τα μοντέλα χαμηλότερης κατηγορίας με το τσιπ A15 Bionic. Το ίδιο προηγούμενο αναμένεται να συνεχιστεί και το επόμενο έτος, με μόνο τα μοντέλα υψηλότερης κατηγορίας της σειράς να αποκτούν το A17 Bionic ενώ το υπόλοιπο της σειράς θα χρησιμοποιεί το φετινό τσιπ A16 Bionic.

Οι λεπτομέρειες για το iPhone 15‌ και το iPhone 15 Pro και πιθανώς το iPhone 15 «Ultra» είναι ελάχιστες, αλλά αναμένουμε βελτιώσεις με τις κάμερες, συμπεριλαμβανομένου ενός φακού περισκοπίου, της επέκτασης του Dynamic Island σε όλα τα μοντέλα της σειράς και πολλά άλλα.

Καθώς εγκαινιάζει επίσημα τη μαζική παραγωγή επεξεργαστών 3 nm που αναμένονται στο iPhone 15 και στους νέους Mac, η TSMC καυχήθηκε για μεγαλύτερη απόδοση ισχύος. Όπως ήταν αναμενόμενο, η TSMC πραγματοποίησε μια τελετή την Πέμπτη για να σηματοδοτήσει την επίσημη έναρξη της παραγωγής. Σύμφωνα με το Bloomberg, στελέχη χρησιμοποίησαν την εκδήλωση για να κάνουν ισχυρισμούς σχετικά με το τι θα σημαίνουν οι επεξεργαστές 3nm για τις μελλοντικές συσκευές.

 

Φωτό από την Τελετή έναρξης 3nm TSMC

 

Ο πρόεδρος της εταιρείας, Mark Liu, μίλησε επίσης για τα σχέδια της επόμενη γενιάς χρησιμοποιώντας μια διαδικασία παραγωγής 2nm. Ο Liu αναφέρθηκε στους επεξεργαστές 2nm ως μέρος μιας ομιλίας λέγοντας ότι η TSMC είναι σίγουρη για το μέλλον και ότι θα συνεχίσει να εργάζεται στην Ταϊβάν παρά την κατασκευή εργοστασίων αλλού.

«Η βιομηχανία ημιαγωγών θα αναπτυχθεί γρήγορα την επόμενη δεκαετία», είπε, «και η Ταϊβάν θα παίξει σίγουρα έναν ακόμη πιο κρίσιμο ρόλο στην παγκόσμια οικονομία».

Το πλεονέκτημα των επεξεργαστών 3nm έναντι των σημερινών 4nm και 5nm, είναι ότι μπορούν να προσφέρουν καλύτερη απόδοση, αλλά σίγουρα το κάνουν με μεγαλύτερη απόδοση ισχύος. Ο Lui ισχυρίζεται ότι οι νέοι επεξεργαστές 3nm της TSMC είναι ταχύτεροι κατά ένα απροσδιόριστο ποσό και ότι φέρνουν 35% περισσότερη απόδοση ισχύος.

Ιστορικά, κάθε νέα γενιά επεξεργαστών της σειράς A της Apple, έφερε αύξηση ταχύτητας μεταξύ 10% και 25% μεταξύ των γενεών. Η αύξηση της απόδοσης ισχύος είναι πιο δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί, με βάση όλους τους εξωτερικούς παράγοντες που την επηρεάζουν.

Ο Lui λέει ότι η ζήτηση για τσιπ 3nm είναι «πολύ ισχυρή», αν και δεν διευκρίνισε ποιος τα αγοράζει. Η Apple είναι ο μεγαλύτερος πελάτης της TSMC, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 26% των εσόδων της εταιρείας επεξεργασίας το 2021.

Κατά συνέπεια, αναμένεται ότι η Apple θα είναι σημαντικός πελάτης για τσιπ 3nm. Ξεχωριστά, πρόσφατα αναφέρθηκε ότι η Apple θα είναι η πρώτη που θα χρησιμοποιήσει τους επεξεργαστές 3nm της TSMC, αν και είχε επίσης προβλεφθεί ότι θα ήταν σε ένα M2 MacBook Pro του 2022.

Dimigeo

Dimigeo

Σχετικά με τον συγγραφέα

Dimigeo ο συνήθης ύποπτος, Owner και διαχειριστής της σελίδας dimigeo.gr, αλλά και όλων των social που θα βρείς κάτω. Φανατικός με την εταιρία που μισούμε και αγαπάμε, αυτή με το δαγκωμένο μήλο. Ελα τωρα αλήθεια περίμενες να γράψω περιγραφή για εμένα...

Αφήστε ένα σχόλιο

You may also like

Apple Mac

Τα Mac ενδέχεται να έχουν “Λειτουργία υψηλής ισχύος”

  • 10 Οκτωβρίου, 2021
Με την τελευταία έκδοση beta του macOS Monterey για τους προγραμματιστές φαίνεται να υπάρχει μία Λειτουργία υψηλής ισχύος” που θα
Apple iPad News

Το OLED iPad Air 2022 δεν θα έχει οθόνη Samsung

  • 10 Οκτωβρίου, 2021
Η Apple έριξε άκυρο στην Samsung για την χρήση μιας οθόνης OLED, για ένα επερχόμενο iPad Air 10,9 ιντσών, σύμφωνα